Wanneer je bij Donna Dorée een sieraad koopt, ontvang je een item van goed edelmetaal dat jaren meegaat en van generatie op generatie doorgegeven kan worden. Een duurzame trend op het gebied van sieraden.

Sterling zilver 925 

De basis van de sieraden is 925 (sterling) zilver. Sterling zilver, of 925 zilver, wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd (een totaal van 92.5% zilver gemengd met 7.5% ander materiaal).
Puur zilver is van nature te zacht om sieraden van te maken en daarom wordt het gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken (= legering).

Zilver is een materiaal dat uit de aarde komt, het is dus een natuurproduct. Relatief zeldzaam en daardoor erg kostbaar. Onze aardkorst is opgebouwd uit hele kleine deeltjes, elementen (of atomen). Een van die elementen is zilver (Ag). Is het niet magisch dat moeder aarde haar eigen sieraden levert?

“You know the world is a magical place when mother earth grows her own jewelry.”

Zilver kan onder andere komen uit direct gedolven zilver, maar het kan ook zijn verkregen als een bijproduct van de winning van goud, koper, lood en zink. Ook kan zilver gewonnen worden uit gerecyclede materialen.

Rhodiumplating voor extra bescherming 

Zilveren sieraden kunnen verkleuren (oxideren). Ook dat is een natuurlijk proces bij zilver. Maar om deze oxidatie tegen te gaan zorgen mijn edelsmeden voor een extra rhodium plating over het zilver heen.

Rhodium is een hard, zilverwit metaal. Bij het rhodineren wordt er een laagje rhodium over het zilveren sieraad aangebracht. Omdat rhodium zo’n sterk materiaal is, beschadigen je sieraden minder snel. Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het het niet meer oxideren, mits je er goed voor zorgt, en dus niet meer dof, of zwart worden. Hierdoor heb je nog veel langer plezier van jouw sieraad!

14 karaat U-gold-plating ( vergelijkbaar met PVD-gold-plating )

Houd je iets meer van goud dan zilver of past het beter bij je huidskleur? Kies dan voor de 14 karaat U-gold plated sieraden. Alle 'gouden' sieraden hebben een laag U-gold plating over het 925 sterling zilver.
U-gold-plating is een proces waarbij 14kt goud wordt aangebracht op een ander metaal en deze aan elkaar bindt. Het goud verdampt in een vacuüm bij extreme temperaturen en condenseert vervolgens molecuul voor molecuul rond het andere metaal.

Door uitgebreid onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat U-Gold plating de meest wenselijke optie is, vanwege de duurzaamheid en langere levensduur die de plating biedt. Omdat gouden U-gold platings dikker zijn dan standaard vergulding (flash-plating), is het bestand tegen corrosie en verkleurt het niet binnen een korte tijd. Het is duidelijk dat een U-gold plating iets duurder is dan een flash plating, maar het zal langer meegaan en het meer dan waard zijn.

Waar komt goud vandaan?

Goud (Au) is ten minste even oud, al dan niet ouder dan planeet aarde. Maar, belangrijk om te vermelden is wel dat goud niet hier op aarde is gemaakt, maar door fusiereacties in sterren. Om genoeg energie te hebben voor het produceren van goud heeft de ster een massa van 8 keer de zon nodig. Dat betekent dus dat voor het ontstaan van fysiek goud een enorme hoeveelheid energie nodig is.
De grote sterren exploderen of eindigen in een supernova. Tijdens deze gebeurtenis worden zware metalen zoals goud gevormd. De stofdeeltjes met daarin kleine hoeveelheden goud worden de ruimte in geslingerd. Deze stukjes goud in de vorm van stofdeeltjes komen terecht in een samenklonterende massa, wat wij dan weer een planeet noemen. Al het beschikbare goud op aarde is dus ontstaan tijdens een explosie of meerdere explosies van grote sterren. Toen de hoeveelheden goud (en andere stofdelen) bij elkaar kwamen in ons zonnestelsel zijn deze hoeveelheden op de aarde neergevallen.
Is het niet extra bijzonder dat je met het dragen van een gouden sieraad een klein stukje van ons universum bij je draagt?

“You are made of stardust. Shining is your natural state.”

Net als zilver is goud ook een zacht edelmetaal. Nadat het uit de aarde wordt gewonnen moet het goud eerst gescheiden worden van de omliggende elementen. Als het goud gezuiverd is wordt het gelegeerd (gemengd) met andere materialen om het harder te maken.

De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. Hoe zuiverder het goud, hoe hoger het aandeel goud en hoe hoger het aantal karaat. In Nederland wordt 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat het meest gebruikt (Respectievelijk 58,3%, 75% en 91,7% goudaandeel). De overige percentages (41,7%, 25% en 8,3%) bestaan dus uit verschillende metalen om het goud sterker te maken.

Waarborg Holland

Wist je dat goud, zilver en platina in Nederland gekeurd moeten worden volgens de Nederlandse Wet?
Goud moet gekeurd worden vanaf 1 gram, zilver vanaf 8 gram en platina vanaf 0,5 gram.
Alle Donna Dorée sieraden die aan bovenstaande voldoen zijn voorzien van een eigen 'Verantwoordelijkheidsteken (VT) op naam' (eigennaam van diegene die het product op de markt brengt) en 'een gehalteteken', gekeurd door Waarborg Holland. Je zult ze wél met een loep moeten bekijken, want deze keurtekens worden zo klein mogelijk in de sieraden verwerkt.

Zorg goed voor je sieraden

Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat je zilveren of plated sieraden wat doffer worden na verloop van tijd. Zilver (of een gold-plating) oxideert van nature door lucht, licht en vochtigheid. Maar het kan ook komen door bijvoorbeeld parfum, zeepresten of de zuurgraad van je huid.

Maar hoe voorkom je nou dat je zilveren (of U-gold-plated) sieraden dof of zwart worden?

  • Blijf ze dragen. Sieraden die je nooit draagt kunnen ook dof worden of verkleuren.
  • Doe je sieraden pas als láátst om. Dus doe eerst je parfum, make up en andere verzorgingsproducten op. 
  • Slaap niet met zilveren sieraden om, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen.
  • Douche, zwem of sport niet met je sieraden om. Shampoo, zeep, zout en chloor kunnen uw sieraden aantasten.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken. Chemicaliën kunnen uw sieraden beschadigen.
  • Draag je je sieraden een tijdje niet? Berg ze dan goed op, bijvoorbeeld in een sieradenlade of katoenen/zijden sieradenzakje, maar zeker op een donkere en droge plek, waar er ook een beetje zuurstof bij kan.
Let op: hoe mooi onze (én vele andere) sieradenverpakkingen er ook uitzien, het zijn cadeauverpakkingen. Belangrijk is te weten dat het géén bewaarverpakkingen zijn. Berg je sieraden bij voorkeur op in een sieradenlade, of een katoenen of zijden sieradenzakje, waar zeker wat zuurstof bij kan. Je bewaart je sieraden bij voorkeur op een donkere en droge plek (níet op de badkamer). En wil je onze prachtige verpakking écht bewaren? Zet hem dan open.

Hoe maak ik mijn sieraden schoon?

Gebruik het speciale bijgeleverde satijnen poetsdoekje voor je sieraden om het vuil weg te poetsen. Jouw sieraad zal weer mooi glanzen na het oppoetsen.

Als je sieraad heel erg vuil is, kun je de punt van het poetsdoekje vochtig maken, en het vuil wegwrijven. Vervolgens kun je hem napoetsen met het droge gedeelte. 

Let op! Dit is geen zilverdoekje (om hardnekkig zwart geworden zilver op te poetsen). Dit is een satijnen poetsdoekje, die je kunt gebruiken voor allerlei gladde oppervlaktes, zoals metaal en glas (dus ook je bril!) om vuil weg te poetsen.

Nog niet schoon? Dan kun je ze ook verzorgen in een sopje van groene of elke andere milde zeep en warm water. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel het sieraad daarna af met lauw water. Droog het sieraad met een niet-pluizende doek.
Gebruik in geen geval reinigingsvloeistof! Dit beschadigt de beschermde rhodiumplating of de gold plating.

Door onjuist gebruik of schoonmaken van je sieraden kan na verloop van tijd de rhodium plating of gold plating slijten.

Als het resultaat nog steeds niet bevredigend is, neem dan contact op met service@donnadoree.com