De terugkeer en trend van de statement broche

De terugkeer en trend van de statement broche

Broches zijn terug van weggeweest

Broches zijn terug en beter dan ooit tevoren! Een herrezen trend, zo kun je het noemen. Deze veelzijdige accessoires bieden eindeloze mogelijkheden om je stijl te verfijnen, of je nu gaat voor formeel, casual, of iets daartussenin. Broches komen in allerlei vormen en maten, dus er is altijd een perfecte match voor jouw look. Bij Donna Dorée gaan we dan ook regelmatig op zoek naar unieke stukken die we kunnen toevoegen aan onze vintage collectie.

Maar nu hebben we iets heel bijzonders:
Donna Dorée heeft haar éérste eigen broche gelanceerd!

Lees verder om alles te ontdekken over deze unieke creatie en de rijke geschiedenis van de broche.

Een stukje geschiedenis van de broche

De oorsprong van broches gaat eeuwen terug. In de vroege 15e eeuw werden de voorzijdes van jurken vaak versierd met gouddraad en pareltjes. Dit groeide in de 17e eeuw uit tot kostbare 'borstjuwelen', gedragen door dames uit de Hollandse regentenstand. In de 18e eeuw werd het een gebruikelijk sieraad in de Europese adel. Vooral de zogenoemde ‘stomacher’, een grote broche die de voorkant van een jurk bedekte, was populair. En tevens was het een functioneel sieraad dat een kledingstuk, zoals bijvoorbeeld een mantel, bij elkaar kon houden. Deze juwelen werden vaak gedragen door vorsten en adel, zoals koningin Charlotte, die bekend stond als 'the Queen of Diamonds'.

Het ‘devant-de-corsage’, een grote broche die middenvoor gedragen werd, is een indrukwekkend juweel dat zijn hoogtepunt kende in de 19e en begin 20e eeuw. Hoewel tegenwoordig minder praktisch en zeldzaam, leeft dit sieraad voort in de koninklijke collecties van bijvoorbeeld koningin Mary van Groot-Brittannië, die bekend stond om haar liefde voor juwelen. Haar collectie stomachers, vaak samengesteld uit diverse diamanten en smaragden, blijft een bron van inspiratie voor juwelenliefhebbers. Deze periode van pracht en praal wordt ook levendig weergegeven in een van mijn favoriete Netflix-series Bridgerton, waarin Queen Charlotte schittert met haar weelderige sieraden, waaronder prachtige kettingen, oorbellen én broches.

Broches hebben door de jaren heen talloze transformaties ondergaan, waarbij hun ontwerp en gebruik zich steeds aanpasten aan de mode van het moment. Tijdens de roaring twenties, een periode waarin Art Deco floreerde, werden broches steeds compacter en strakker in vormgeving, passend bij de moderne en geometrische esthetiek van die tijd. Later, in de jaren '50 en '60, beleefde de broche opnieuw een opleving in de mode. Vrouwen droegen deze sieraden met trots op de revers van hun mantelpakjes en blazers, waarmee ze hun outfits een verfijnde touch gaven.

Evolutie van de broche

Culturele invloeden en de nieuwe generatie vrouwen die sieraden als meer dan alleen ‘bling’ beschouwen, werpen een nieuw licht op deze versieringen van broches. Oorspronkelijk begonnen broches hun leven als functionele voorwerpen om kledingstukken vast te zetten, maar tegenwoordig dienen ze een ander doel. Je mag een verhaal vertellen met jouw juweel en je podium pakken met een statement broche.

De afgelopen seizoenen zag ik steeds meer broches opduiken op de catwalk en op de rode loper. Gedragen in het haar, op iemands hoed, op de borst, vastgemaakt aan de taille van een jurk of japon of verspreid over allerlei soorten jasjes…

Eén ding is zeker, broches zijn terug in de modewereld. Merken als Schiaparelli, Loewe en Dior laten zien hoe veelzijdig en stijlvol moderne broches kunnen zijn. En ze zijn niet alleen teruggekeerd naar recente sieradencollecties van Chanel, Boucheron, Chaumet en Chopard, ze zijn ook weer in de gedachten van verzamelaars die op zoek zijn naar antieke broches in alle soorten en maten.

De veelzijdige broche van Donna Dorée

Bij Donna Dorée geloven we in de kracht van tijdloze elegantie, en de broche is hét sieraad dat moeiteloos traditie en moderne verfijning samenbrengt. Met onze collectie van iconische broches geven we een eigentijdse draai aan een klassiek accessoire, ontworpen om te schitteren bij elke gelegenheid.

Mijn allereerste broche ontwerp is de ‘Donna’. Ik breng met haar een eerbetoon aan vrouwelijke kracht en verfijning, geïnspireerd door de essentie van al die iconische mode.
De grote hoed, de parel in het oor, en de stijlvolle blouse met grote strik vangen de tijdloze charme met een moderne twist in dit elegante sieraad.

Maar wat maakt haar nu éxtra speciaal?Broche hanger charm pendant Donna Dorée

Een uniek en multifunctioneel sieraad

Tijdens ons ontwerpproces creëerden we een multifunctionele broche. Een bijzondere broche van edelmetaal mét magneet, zodat ze je kleding niet beschadigd en je je broche op de meest delicate stoffen kunt dragen zonder deze te beschadigen. 

En daarnaast kan ze óók nog gedragen worden als hanger | charm | pendant aan je ketting, waardoor het een uniek stuk wordt in je collectie en je haar iedere keer op een andere inventieve manier kunt dragen.

Vergeet de trends van gisteren; deze broche brengt de glamour van een elegante Parisienne of Italiaanse Donna tot leven, met een vleugje allure en een knipoog naar haute couture.

Hoe draag je jouw broche?

Laat je inspireren door oude tradities en gebruik jouw zilveren of gouden broche bijvoorbeeld om je sjaal op elegante wijze vast te zetten. In welke stijl je je ook graag kleedt, een broche is nooit een mis-match! Draag je broche chic op de kraag van je blazer of creëer een statement en draag je broche stoer op je hoed, of gebruik haar als accessoire aan je tas voor een trendy touch. De mogelijkheden zijn eindeloos en bieden ruimte voor het uitdrukken van jouw unieke stijl!Magneetbroche Donna Dorée gedragen op je hoed

Zilveren broches

Onze zilveren broches zijn vervaardigd uit sterling zilver 925, een materiaal dat bekendstaat om zijn puurheid en duurzaamheid. Met 92.5% zuiver zilver wordt dit edelmetaal versterkt door een kleine hoeveelheid andere metalen, waardoor het ideaal is voor sieraden die zowel delicaat als robuust moeten zijn.

Sterling zilver heeft een mystieke aantrekkingskracht. Het komt uit de diepten van de aarde en draagt de magie van de natuur in zich. Elke zilveren broche in onze collectie is afgewerkt met een beschermende laag rhodium, waardoor de glans behouden blijft en het sieraad beschermd is tegen krassen en verkleuring. Onze zilveren broches zijn perfect voor dagelijks gebruik, maar ze stralen ook verfijnde elegantie uit tijdens bijzondere gelegenheden.

Gouden broches

Onze gouden broches stralen pure elegantie en luxe uit. Met onze selectie van gouden broches bieden we voor ieder wat wils: of je nu kiest voor goud vermeil – een hoogwaardige goudlaag over sterling zilver die bekendstaat om zijn duurzame kwaliteit – of voor de ultieme luxe van massief goud. Speciaal voor liefhebbers van echt goud kun je onze Donna broche op maat laten maken in 14-karaats (585) of zelfs 18-karaats (750) goud, verkrijgbaar in geelgoud, witgoud of het stijlvolle rosé-goud. Vraag gerust een offerte aan voor een unieke broche die past bij jouw wensen.

Goud is een tijdloos edelmetaal dat al eeuwenlang symbool staat voor rijkdom, kracht en schoonheid. Het ontstaan van goud, uit de explosieve energie van sterren, maakt dit metaal niet alleen zeldzaam, maar ook magisch. Het brengt een stukje van dat mysterie met zich mee, dat je terugziet in elke gouden broche uit onze collectie.

Iconic Fashion style brooch pendant by Donna Dorée

Vintage broches: een nostalgische knipoog naar het verleden

Voor de echte liefhebbers van tijdloze mode zijn vintage broches de perfecte keuze. Deze broches vertellen een verhaal, met ontwerpen die variëren van de verfijnde stijlen uit de jaren '20 tot de extravagante vormen van de jaren '60. Retro en vintage broches hebben een zekere charme en authenticiteit die je zelden terugvindt in moderne ontwerpen. What’s old is new again.

Bij Donna Dorée zijn we altijd op zoek naar unieke vintage stukken (níet alleen broches, maar ook ringen, oorbellen e.d.) die een vleugje geschiedenis in zich dragen. Of het nu gaat om een Victoriaanse broche met parels of een Art Deco-ontwerp, elk stuk in onze vintage collectie is zorgvuldig geselecteerd om de schoonheid van het verleden naar het heden te brengen. Met regelmaat vullen we onze collectie aan, dus mís ze niet!

Waarom broches weer in de mode zijn

Broches zijn niet alleen terug vanwege hun veelzijdigheid, maar ook omdat ze een gevoel van nostalgie oproepen en een connectie vormen met vervlogen tijden. In een wereld waarin mode vaak vluchtig en snel veranderend is, bieden broches een moment van elegantie en blijvende stijl. Ze zijn perfect om een outfit een persoonlijke touch te geven en een tijdloos accent toe te voegen dat niet gebonden is aan seizoensgebonden trends.Magneetbroche in zilver Donna Dorée

Een moderne broche voor iedereen

Broches zijn tegenwoordig niet langer voorbehouden aan vrouwen; ook mannen en de hele LGBTQ+-gemeenschap omarmen deze trend. Zo zagen we de afgelopen jaren bij de Oscars hoe grote namen en veelal mannen grote broches droegen. Het is een bewijs dat broches een universele aantrekkingskracht hebben en een elegante touch toevoegen aan élke outfit.

Bij Donna Dorée zien we onze broches, maar ook onze oorbellen en andere sieraden als meer dan ‘alleen een sieraad’; ze zijn verhalenvertellers. Onze eerste ontwerpen zijn geïnspireerd op het vrouwenlichaam en we wensen dat de vrouw haar ‘innerlijke gouden vrouw’ gaat omarmen en gaat shinen met onze statement sieraden.

Maar ik zou het fantástisch vinden als onze Gouden Vrouwen ook door de man gedragen worden. Letterlijk én figuurlijk!

We zien dat steeds meer mannen aan vrouwelijke trends meedoen, van het dragen van nagellak tot het dragen van rokken, parelkettingen en grote sieraden (zoals broches). En ik hoop dat deze trend zich voort mag zetten!

Let’s go ladies and gents! ‘Be your own muse’.

Bekijk hier al onze sieraden en ontdek hoe onze sieraden de ultieme aanvulling kunnen zijn op jouw persoonlijke stijl. Voeg een vleugje tijdloze verfijning toe aan je garderobe met een uniek stuk uit een van de Donna Dorée-collectie(s).

Vorig artikel